Voordat u op huizenjacht gaat is het handig om de belangrijkste verschillen te kennen tussen het Spaanse makelaarssyteem en dat van ons in Nederland. De belangrijkste kort op een rij:
Het ontbreken van exclusiviteit van woningen. Hetzelfde huis staat vaak bij meerdere aanbieders/makelaars te koop.
Het registratiesysteem. Interessenten worden met hun NAW-gegevens en email adres geregistreerd voorafgaand aan een bezichtiging. Deze info wordt gedeeld met de eigenaar, projectontwikkelaar en gekoppeld aan de betreffende makelaar.
Verdienmodel van de Spaans makelaar. De relatief hoge commissies worden betaald door de verkopende partij, de eigenaar of ontwikkelaar van een pand. Niet door de koper.
Men kent geen verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar. Er wordt veel samengewerkt en de commissie wordt onderling gedeeld. Een commissie van 5% is eerder regel dan uitzondering. De belangen van de aankopende partij worden niet altijd gediend.
Communicatie en werkmentaliteit. De taalbarrière kan een reëel probleem, niet alle makelaars in Spanje spreken Engels of Duits. Nederlands is helemaal zelden. Er zijn verschillen tussen de Nederlandse directheid en Spaanse manier van snelheid van informatie uitwisseling. Bovendien focussen de Spaanse makelaars zich vooral op de bezoekende koper en niet op de oriënterende koper.
Bij Mallorca Pearls spreken we niet alleen uw eigen taal, maar helpen u vooral met het oriëntatieproces. Ik begrijp uw denkwijze en weet wat belangrijk voor u is. Door de goede verstandhouding met mijn lokale partners krijgt u via mij wel gedetailleerde informatie over de huizen en locaties. Ik fungeer als een soort cultuurfilter waardoor de onderlinge verstandhoudingen goed blijven.
In een volgende blogpost leg ik uit wat de consequenties zijn van het Spaanse makelaarssysteem voor de Nederlandse interessent of koper.
Altijd al eens willen lezen hoe het Spaanse systeem werkt. Handige tips dit!